Durata de viata a unei relatii intre doi oameni nu poate fi prestabilita si fixata prin ancore legale si religioase. Divortul, un episod din viata care poate fi cu adevarat dramatic, nu numai pentru consecintele emotionale, dar si pentru efectele lor juridice, în special în cazul în care există copii la mijloc. Ce se întampla cu copii minori? Cine ramane cu casa? Sunt unele dintre intrebarile ce ni le punem inaintea initierii divortului. In continuare vom enumera tipurile de divorturi existente.
Tipuri de divort
Tipuri de divort. Modalitati de formulare
Desfacerea casatoriei prin divort poate imbraca mai multe forme:
- divort prin acordul partilor
- divort pentru motive temeinice
- divort din culpa comuna
- divort din culpa exclusiva a unuia dintre soti
- la cererea uneia din parti dupa o separare in fapt care a durat cel putin 2 ani
- la cerearea sotului a carui stare de sanatate face imposibila continuarea casatoriei
Divort prin acord
Conform art. 373 Noul Cod civil desfacerea casatoriei se poate pronunta la cererea ambelor parti sau ca urmare a cererii introdusa de unul din soti si acceptata de catre celalalt sot.
In acesta situatie instanta nu va stabili nici un fel de culpa a vreunuia dintre soti la desfacerea casatoriei. NU este necesara dovedirea unor motive de divort si nu trebuie audiati martori!
Acesta modalitate de divort este cea mai simpla, divortul pronuntandu-se chiar de la primul termen de judecata.
Important: Cererea de divort trebuie semnata de ambii soti sau introdusa de un sot si acceptata de catre celalalt sot in fata judecatorului la primul termen de judecata (sau ulterior).
Hotararea de divort care se pronunta pe baza acordului sotilor este definitiva (sentinta pronuntata nu mai poate fi atacata).
Divort din motive temeinice
Conform art. 373 Noul Cod civil divortul poate fi pronuntat si in cazul in care din motive temeinice, raporturile dintre soti sunt grav si iremediabil vatamate.
In acest caz instanta trebuie sa constate indeplinirea a trei conditii:
– existenta unor motive temeinice
– sa existe o vatamare grava a raporturilor dintre soti
– imposibilitatea continuarii casatoriei
Prin urmare, in aceasta situatie instanta trebuie sa constate existenta atat a culpei sotilor, cat si faptul ca raporturile dintre acestia sunt grav si iremediabil vatamate iar continuarea casatoriei nu mai este posibila.
Cat priveste motivele temeinice pentru care poate fi pronuntat divortul, in lege acestea nu sunt precizate expres, insa, in literatura de specialitate si in practica, au fost considerate motive temeinice de divort urmatoarele imprejurari: violenta verbala sau fizica exercitata asupra unui dintre soti; lipsa unor relatii specifice familiei; neintelegeri grave asupravietii de familie, separarea sotilor etc.
Divort din culpa comuna
In cazul in care, in temeiul art. 373 lit. b) Noul Cod civil se solicita desfacerea casatoriei din cauza unor motive temeinice care au vatamat grav raporturile de familie, insa din probatoriul administrat instanta constata vina ambilor soti, atunci va pronunta divortul din culpa comuna ambilor soti.
Probele care vor putea fi solicitate de sotii: inscrisuri,martori si interogatorii.
Divortul din culpa exclusiva a unuia dintre soti
In cazul in care temeiul de drept al cererii dvs este tot art. art. 373 lit. b) Noul Cod civil, respectiv aveti motive intemeiate si probe solide se poate solicita instantei de judecata pronuntarea divortului din culpa exclusiva a sotului parat.
Motive intemeiate pentru a se pronunta divortul din culpa exclusiva a unui sot pot fi (exemplificativ): relatiile extraconjugale, violenta conjugala fizica sau verbala, alcoolismul etc., insa toate acestea trebuie sa poata fi dovedite cu probe: martori, certificate medico-legale, alte inscrisuri. Fireste, toate probele administrate trebuie sa arate ca este imposibila continuarea casatoriei si ca nu exista posibilitate de impacare intre soti.
Atentie: daca din probele administrate rezulta culpa exclusiva a sotului reclamant la divort, in practica judiciara a fost apreciata aceasta situatie ca nefiind suficienta pentru desfacerea casatoriei, instanta pronuntand respingerea actiunii!
Divortul in caz de separare
In acest caz, situatia este destul de clara: daca intre soti a intervenit o separare cu o durata de cel putin 2 ani, oricare dintre ei poate formula cerere de divort.
Ceea ce este de dovedit: durata separarii de cel putin 2 ani, iar in acest interval sa nu existe perioade de reluare a convietuirii sotilor.
Probe: inscrisuri si martori.
Divortul din motive de sanatate
La art. 373 lit. d) Noul Cod civil este prevazuta si posibilitatea ca unul din soti, respectiv cel care are o problema de sanatate grava sa poata solicita desfacerea casatoriei.
Important de retinut: cererea o poate introduce doar sotul bolnav, iar problema de sanatate trebuie sa fie de natura a face imposibila continuarea casatoriei.
Potrivit art. 932 din Noul Cod de Procedura Civila, regasim urmatoarea reglementare la procedura divortului din motive de sanatate:
- cand divortul este cerut pentru ca starea sanatatii unuia dintre soti afecteaza relatiile dintre ei, facand imposibila continuarea casatoriei, instanta va administra probe cu privire la existenta bolii si starea sanatatii sotului bolnav si va pronunta divortul, fara a face mentiune despre culpa pentru desfacerea casatoriei.
In lumina acestui articol, Noul Cod Civil prevede obligativitatea sotilor de a comunica starea sanatatii prin avize medicale, eliberate de organe de specialitate, casatoria fiind oprita in cazul celor care sufera de anumite boli, alienatul mintal si debilul mintal, art.276 Noul Cod Civil.
Prin cele doua notiuni, alienatie mintala sau debilitate mintala se intelege o boala psihica ori un handicap psihic ce influenteaza competenta psihica a unei persoane, de actiona critic si predictiv privind repercusiunile social-juridice care pot genera din exercitarea drepturilor si obligatiilor civile. Persoana afectata de alienatie mintala nu va putea fi supus sub incidenta penala, pentru faptele periculoase comise, situatia sa de sanatate fiind o cauza care inlatura caracterul penal al faptei. Ca material probatoriu pentru a formula divortul sunt adeverintele medicale sau se pot solicita expertize medico-legale care sa confirme starea de sanatate.
Divort in Spania
În Spania exista urmatoarele tipuri de divort:
- Divortul de comun acord (cand exista intelegere intre parti) Divortul in care ambele parti decid sa parcurga procedura pe cale amiabila, are o durata redusa. In acest caz, partile trebuie sa se fie de acord cu privire la incredintarea copiilor, pensie alimentara, programul de vizite, partajul bunurilor, pastrarea sau schimbarea numelui sotului care odata cu casatoria si-a schimbat numele.
- Divortul contecios este atunci cand exista diferente intre soti pentru dizolvarea casatoriei, in toate sau în unele aspecte ale acesteia, deoarece dezacordul divortului poate veni fie prin propriul dezacord cu divortul sau printr-un dezacord în lichidarea proprietatii comunitare, in custodia copiilor, in regimul vizitelor sau in orice alta situatie care implica separarea conjugala prin divort.
- Acte necesare pentru divort, la dosar vor fi depuse documentele in original insotite de traducerea lor legalizata. Hotararile privind divortul sau separarea legala pronuntate in Spania trebuie recunoscute în Romania.
Dacă ati decis sa inaintati cerere de divort, sunati-ne, cabinet avocat roman in Spania, Carmen Pop, va vom ajuta sa gasiti cea mai buna solutie pentru divortul dumneavoastra nu doar din punct de vedere juridic dar si personal.
Buna ziua.Am si eu o intrebare..care ar fi procedura de divort daca eu locuiesc in Spania si sotul in Germania? Multumesc! (Specific ca nu exista minori si nici bunuri materiale de impartit.
In principiu daca Sotul este de acord, puteti prezenta in fata instantei , o procedura de divort de común acord. Sa va puneti in contact cu mine cat mai repede pentru a va indruma cu detalii foarte importante. Va multumesc.
Buna ziua .Locuiesc in Spania de 4ani ,soțul este in Romania și aș vrea să divorțez dar nu am certificatul de căsătorie și nici copie după buletinul soțului..ce pot sa fac în situația asta ?
Buna ziua ,as vrea o lamurire ,fata mea sa casatorit si divorziata in spania,de Comun acord cu fostul sot .e posibil ca legile spaniole nu privesc binele copilului.in instanta copilul îl divid 10 zile unul si 10 zile altul .dar fica mea daca vrea sa plece cu copilul la parinti el mereu are de obiectat. Cum se poate proceda ca mama sa aiva custodia totale a copilului ?specific ca tata copilului aprofita ca fica mea este singura acolo si a pus stapinire pe copil ,presumo fata mea trebuie sa faca tot ce vrea tata copilului.multumesc pt un raspuns.
Buna ziua , am divortat in Spania , Logroño – La Rioja , si trebuie sa legalizez divortul in Romania – Constanta , ma puteti ajuta sa imi spuneti cum trebuie sa procedez va rog , multumesc frumos .
Buna ziua,pt.un divort amiabil,imi puteti spune un pret?si daca este recunoscut un Romania
Buna ziua ,sunt impreuna cu partenerul din 2006 ,avem un cont impreuna, din 2006 ,s a ampliat hipoteca apartamentul cu 65.000 de euro ,nu stiu daca figurez in
ampliarea apartamentului ,apartamentul este pe numele lui , avem o fetita de 12 ani ,el es adictiv cu apostarea online si acesta este motivul ,separarii si mereu avem discutii cu jicnirii ,as dori sa intreb ce drepturi asa avea .Am vb si am zis sa mi dea 500 de eur pe fiecare luna ,nu stiu la ce acord as putea ajunge ….el are in nómina 1500 1700 si aparte la negru al 1500 . Are o empresa de limpizsa si eu lucrezi prt el.,Multumesc.
Buna ziua. Daca figureaza in amplierea ipotecii se poate vedea in escritura de ampliación. In ceea ce priveste acordurile la care se poate ajunge sunt multiple. Pentru un raspunsul complect si concret trebuie sa luati legatura cu noi pentru a ne da mai multe informatii.
O zi buna
ComentarioNumele meu este Lilian N. Aceasta este o zi foarte bucuroasă din viața mea datorită ajutorului pe care mi l-a oferit Dr.saguru, ajutându-mă să-mi revin fostul soț cu vraja sa magică și de dragoste. Am fost căsătorit timp de 6 ani și a fost atât de groaznic pentru că soțul meu mă înșela cu adevărat și căuta un divorț, dar când am dat peste e-mail pe Dr.saguru pe internet despre cum a ajutat atât de mulți oameni să-și recupereze fostul și ajută la remedierea relației. și face oamenii să fie fericiți în relația lor. I-am explicat situația mea și apoi i-am căutat ajutorul, dar spre surprinderea mea, mi-a spus că mă va ajuta cu cazul meu și iată că acum sărbătoresc, pentru că Sotul meu s-a schimbat total în bine. Întotdeauna vrea să fie alături de mine și nu poate face nimic g fără prezentul meu. Mă bucur cu adevărat căsnicia mea, ce sărbătoare grozavă. Voi continua să depun mărturie pe internet, deoarece Dr.saguru este cu adevărat un adevărat vrăjitor. ESTE NEVOIE DE AJUTAT CÂND DOCTORUL DE CONTACT SAGURU ACUM VIA EMAIL: [email protected] sau WhatsApp +2349037545183 El este singurul răspuns la problema ta și te face să te simți fericit în relația ta. Și de asemenea este perfect în 1 LOVE SPELL 2 WIN EX BACK 3 FRUITUL WOMBULUI 4 PROMOVARE Vrăji 5 PROTECȚIE VOSTRA 6 VOSTURĂ DE AFACERI 7 BUN VREI DE MUNCĂ 8 VÂNZARE DE LOTERIE ȘI CAZ DE CURTE
Bună ziua sunt despărțită de soț de aproape un an am plecat an România cu copii și eam dus la maica-mea eu am plecat an afara mai exact an Germania la munca sa fac bani sa bag divorțul antre timp pe tatăl copiilor nu la interesat de ei ba din contra a an cercat sa le ea și alocația lor care am avut-o an România și acum ași vrea sa divorțez de el an Spania sa pot veni cu ei acolo menționez ca pe el nu la interesat de copii de loc și acum ma amenință că-mi ea copii ce sa fac sunt disperata
Am uitat sa menționez ca eu am plecat din Spania cu copii de frica lui ca nu mo ajutat cu nimic
Buna ziua. Suntem casatoriti in Romania si suntem rezidenti in Spania. Dorim divortul de comnun acord, avem un copil de 15 ani si unul de 20 de ani. Dorim sa putem depune toate documentele prin intermediul unui avocat, fara sa mai fim nevoiti sa ne deplasam in Romania. Avem domiciliul stabil in Spania, locuinta proprie. Am dori custodia comuna a minorului, insa tatal lucreaza in Anglia. Cum putem proceda ca sa fie cat mai simplu si cat ne-ar costa.
Buna ziua Irina, va rugam se ne contactați telefonic. +34 672 64 30 35. O zi buna va dorim.
Buna ziua
Casatoriti de 40 de Ani,6 copii,dintre care unul minor,va implinii 17 Ani in iulie
As doriti sa divortez din cauza infidelitatii si neintelegerilor
As doriti sa stiu cat de repede se poate divorta si pretil
Suntem dinRO,dar locuim in SP
Multumesc,si astept raspund
Buna ziua, va rugam sa ne contactați telefonic pentru ca trebuie sa va facem o serie de întrebări înainte de a va putea da un răspuns.
672 64 30 35
Vreau doar să folosesc o altă ocazie pentru a depune mărturie pentru ceea ce acest mare vrăjitor Chubygreat a făcut din nou pentru mine. Prima dată când l-am contactat, el m-a ajutat să-mi refac casa cu puterile sale și acum din nou m-a ajutat să obțin transfer la locul meu de muncă. Acum este un alt nivel pentru mine din cauza acestui mare vrăjitor. contactați-l acum pentru ajutor cu detaliile lui [email protected], puteți, de asemenea, whatsapp +2349056504566 pentru ajutor pentru el însuși este capabil.
Bună sera mă numesc Nicoleta sunt divorțată un Spania divorțul nu l-am prezentat un România se pote anular el divorțul pentu că sântem din nou în pruenă. CE trebuie sa fac. Mulțumesc